Вести
logo secwp      transparency mk
 

Пребарајте на нашиот сајт

09.07.2019

Примената на Законот за заштита на укажувачите во С.Македонија и по неговото усвојување во изминатите три години, сè уште се одвива многу бавно. Според досегашното искуство, укажувачите највеќе доверба имаат во Државната комисија за спречување на корупцијата. И покрај тоа што, државните институции и приватни компании имаат обврска да усвојат процедури за истражување на пријавените случаи, Законот во таа област сè уште не се спроведува. 

66406773 2080791248699245 8897479582110711808 n

На следниот линк проследете го прилогот подготвен од Aljazeera Balkans за првиот укажувач во Македонија - Симо Груевски, како и ставовите на претседателката на Транспаренси Интернешнл - Македонија - д-р Слаѓана Тасева, и членовите на Државната комисија за спречување на корупцијата за спроведувањето на Законот за заштита на укажувачите во Македонија:

 Конференција на тема "Улогата на укажувачите во борбата против корупцијата" и првиот укажувач во Македонија - Симо Груевски

 

 

Се повеќе граѓани пријавуваат незаконито однесување, треба да се зајакне улогата и заштитата на укажувачите

Обука

09.07.2019

Се зголемува интересот за пријавување односно граѓаните се охрабрени да пријавуваат  незаконито однесување, не само криминал и корупција. Меѓутоа, тоа не значи дека Законот за заштита на укажувачи се применува како што треба, иако е донесен во март 2016 година. Се уште постои недоволна информираност и во рамки на институциите и кај граѓаните, како и недоволна обученост како да се применува за ефективно да може да се заштити лице кое сака да поднесе пријава како укажувач.

Ова е оценката од Слаѓана Тасева, претседател на Транспаренси Интернешнл-Македонија по денешната обука за зајакнување на улогата на укажувачите во борбата против корупцијата, реализирана заедно со Државната комисија за спречување корупција (ДКСК).

Транспаренси Интернешнл е една од повеќе од 400 граѓански организации кои ги поттикнуваат G-20 државите да ги заштитат укажувачите од одмазда, во заеднички повик со синдикатите од G-20 државите. Официјалните G-20 групи на ангажирање за граѓанскиот сектор (C20, или Civil 20), и Синдикати (L20, или Labour 20) бараат од G20 лидерите коишто се во Осака оваа недела да ги усвојат и имплементираат Принципи на високо ниво во однос на Укажувањето (High Level Principles on Whistleblowing).

"Укажувачите имаат придонесено да се спасат безброј животи и милијарди долари во јавните фондови, но тие честопати се соочуваат со сериозни последици поради овие причини. Заштитата на укажувачите од одмазда може да ги охрабри другите да излезат и да ја зголемат веројатноста дека ќе се откријат и гонат злосторства ", изјави Марија Емилија Беразатеги, глобален координатор за застапување во Транспаренси Интернешнл и претседател на Работната група за борба против корупцијата на G20.

Заедничката изјава ги признава напредните одредби содржани во новата директива на ЕУ за заштита на укажувачите и неодамнешната реформа на заштитата на укажувачите во приватниот сектор во Австралија. Исто така, забележува дека "иако многу земји од G-20 имаат усвоено законодавство за недискриминација, овие закони честопати оставаат значителни дупки и не се однесуваат на најдобра практика".

Принципите на високо ниво на G20 треба да ја одразуваат најдобрата практика во заштитата на укажувачите во јавниот и во приватниот сектор, без оглед на нивните договорни односи, велат групите.

Поточно, принципите треба:

  • покриваат широк спектар на прекршоци и дефиниции на укажувач;
  • да се обезбеди доверливост кај укажувачите;
  • го гарантираат правото на укажувачите да известуваат директно до надворешни органи;
  • да обезбеди правен лек и компензација за укажувачите кои имаат негативни последици за пријавување на прекршоци;
  • го стават товарот на докажување врз работодавачите за да покаже дека секоја штета што ја претрпеле укаживачите не се должи на нивното обелоденување;
  • вклучуваат широк спектар на засегнати страни во ревидирањето и дизајнирањето на националните закони;
  • промовирање на создавање родово сензитивни канали за известување.

Почетна

Центарот за проучување на демократијата и управувањето и Коалицијата за заштита на укажувачите од Југоисточна Европа организираше настан во Тирана на 21 март 2019 година по повод Меѓународниот ден на укажувачите.

На настанот присуствуваа членовите на Коалицијата од регионот, претставници од владини институции и приватни компании, како и новинари, кои дискутираа за прашања кои се однесуваат на укажување и заштита на укажувачите.

Во третата година од овој настан "Наградата за слободен говор" ѝ беше доделена на истражувачката новинарка Клодијана Лала, која извести за голем број случаи на корупција и злоупотреба на моќ.

Улогата на новинарите и медиумите во целина се смета за неопходна не само во смисла на информирање и свесност за укажување, туку и во известување за корупција преку иницирање, истражување или известување за разни коруптивни случаи во земјата, особено со оглед на тоа дека откривањето на корупцијата останува вистински предизвик.

Настанот беше организиран со поддршка од Амбасадата на Холандија во Албанија и National Endowment for Democracy.

Законот за заштита на укажувачи е донесен во 2015 година, а стапи во сила во 2016 година. Во февруари оваа година беше изменет и во него беа вградени забелешките на Венецијанската комисија, но поради недоследната примена нема укажувачи кои го пријавиле злоупотреби преку законските канали.

Работите во државна администрација или во приватна компанија. На работа гледате корупција или пак кражби на пари, на податоци на граѓани или други нелегални активности и злоупотреби. Сметате дека тоа е многу важно за јавниот интерес во земјата и дека за тоа надлежните треба да реагираат. Ако решите тоа да го пријавите може да го сторите анонимно, а со тоа станувате укажувач и сте заштитени со закон.